Historien om Nytårsløbet
(skrevet ved 25 års jubilæet i 2013)Ole Sørensen løb om aftenen hen over midnat i 1986/87 en halvmaraton, for at samle penge ind til det nystartede Radio Herning. Året efter var der en lille flok der fulgte ham om eftermiddagen den 31. og nogle andre løb om aftenen. Se Ole´s beretning længere nede på siden.
Så blev man i bestyrelsen i Snejbjerg Motion, som Ole var med i, enige om at invitere naboklubberne med til løbet. Så i 1989 var det for først gang et ”rigtigt” løb. Tre af deltagerne fra dengang har været trofaste og ikke svigtet én eneste gang. Det er Frank Bjerregaard fra Snejbjerg Motion, Leif Mortensgaard fra Vildbjerg og Søren Garsdal fra Ikast, der alle kan fejre sølvbryllup med Nytårsløbet. En rigtig flot præstation!!
Vejret har ofte været én af de store udfordringer for løberne og arrangørerne. Vi har et par gange haft mere en 10 frostgrader, så løberne kom i mål med små istappe i skægget og masser af rim i håret. Det værste var vist det år hvor tøsneen væltede ned, så underlaget blev som brun sæbe.
Men løberne har altid taget det med godt humør, for de ved jo at suppen venter.
Startstedet for Nytårsløbet er flyttet flere gange af forskellige årsager. De første år gik starten fra Favør købmanden på H.P. Hansensvej. Ruten havde vendepunkt i Snejbjerg og målet var i centrum af Herning.
Så blev starten flyttet til Herning Centret, og efter løbet var der suppespisning på Holtbjergskolen.
Så flyttede vi til Sønderagerskolen hvor vi kunne have det hele samlet på ét sted.
Næste startsted var Lundgårdskolen hvor vi var fra 2005 til 2012. I år er vi så flyttet til Sportscenter Herning. Her er der fine parkeringsforhold, og god adgang til de stier der før har været benyttet til ruten.
Selvom løbet har flyttet startsted flere gange og ruten er ændret, så er der 2 ting vi holder fast ved: Distancen er en halv maraton, og man samles for at spise suppe efter løbet inden man ønsker hinanden et Godt Nytår.
Da løbet voksede til over 500 deltagere spurgte vi Herning Løbeklub om de ville hjælpe med at arrangere løbet da Snejbjerg Motion havde svært ved at overskue løbet alene. Det ville de gerne, så sådan har det kørt siden 2007. Dejligt at naboklubber kan hjælpe hinanden.
Poul Erik Madsen
Nostalgi, galskab, 21 kilometer , feber og røde pølser
Skrevet af Ole Sørensen 2004
I slutningen af 1986, havde Radio Herning mange antenner ude, for at skaffe flere midler til den fortsatte drift af lokalradioen. Løbende foreslog Ole Sørensen Herning, at indbetale 1 krone pr. træningskilometer i en måned. Forslaget blev nogle dage efter skiftet ud med et endnu bedre: Nemlig at løbe en halv maraton som den første i Danmark, hen over nytåret 1986/87. Således blev det. Og med gode sponsorer lykkedes det at samle mange penge ind til Radio Herning. Der blev bl.a. givet 1000 kr. for at lade skægget falde. Ole Sørensen tilbagelagde de godt 21 kilometer i frost og snestorm, og med 40 i feber, på 1 time og 38 minutter. Løberen og Radio Hernings medarbejdere hyggede sig med røde pølser denne nat efter præstationen, og historien blev bragt i Herning Folkeblad og udsendt på telegram til Ritzaus bureau, hvorfra den blev omtalt i flere landsdækkende aviser.
Den halve maraton blev en tradition uden fast recept
Ideen blev taget op, og den 31. december 1987, stod en flok løbere parat, hvor løbet blev skudt i gang med champagne, denne gang dog ikke over midnat for de mange løbere, men om eftermiddagen. En lille flok løb igen hen over midnat fra 1987 til 1988. Siden er det blevet til en fast tradition at løbe årets sidste halve maraton i Herning, og som altid arrangeret af Snejbjerg Motion. Fra at være et løb med afslutning i Herning by midte, løber man nu på en rute, hvor der stort set ikke løbes på offentlig vej. Det har altid været en glæde for mig med 20 internationale maraton løb i bagagen at se, hvad en ide kan udvikle sig til.
Årets sidste løbe oplevelse, krydret med skål og suppe
Sådan har det været lige fra starten, hvor venlige sponsorer har været med ved den sociale fest efter løbet. Vejret har været lige fra bidende kulde til få graders varme, men løberne fra hele landet kommer alligevel og deltager i dette helt unikke løb, hvor der igennem årene er sat gode personlige rekorder. Men den store motionerende flok kommer også for at opleve: et varmt bad, og så skål og tak for i år med en nytårs øl og suppe, og en god social snak. I disse tider, hvor man taler meget om motion på recept, har man her noget, der lever videre på en ide for mange år siden, og recepten her er: Kom og få en god oplevelse med kvinder og mænd, der vil have et nytårs ønske sammen: Sure sko og svedige trøjer kan være med til at højne folkesundheden over 21 kilometer i Hedens Hovedstad.
Med venlig hilsen
Statspensionist
Ole C. P. Sørensen